Categorieën
Geen categorie

Wat doe je als holistisch coach?

Een holistisch coach is niet hetzelfde als een gewone coach. Je kunt dan ook holistisch coach worden met een speciale opleiding. Holistisch betekent namelijk dan je op een speciale manier te werk gaat. Het woord betekent geheel, dus wanneer je een holistische kijk hebt betekent dit dat je naar een geheel kijkt. Bij een emotionele klacht betekent dit dat een holistisch coach onderzoekt wat de onderliggende oorzaak kan zijn, in plaats van enkel zich te richten op de symptomen. Het fysieke, mentaal-emotionele en spirituele deel van het lichaam worden gezien als één geheel.

De aanpak van een holistisch coach

Een holistisch coach kijkt verder dan enkel het ene probleem of de ene klacht waarmee een cliënt zit. Een klacht kan soms een duidelijke oorzaak hebben, zoals dat je been pijn doet als je deze stoot, maar de meeste klachten hebben dat dit. Als holistisch coach kun je de klacht in de context van het hele lichaam van de cliënt zien alsmede in de context van zijn of haar leefstijl. Als je overweegt holistisch coach te willen worden, kun je kijken op www.zoma-opleidingen.nl. Iedereen kan namelijk de methodes leren om holistisch mee te coachen middels een opleiding.  Naast dat je in zo een opleiding leert om het geheel te zien waarin een klacht zich bevindt, leer je ook energetisch af te stemmen op je cliënten. 

Een coachtraject

Een holistisch coach is vrij in het maken van een coachtraject. In een opleiding krijg je handvatten en methodes uitgereikt die je kunt toepassen, maar het ligt aan je interesses en specialiteiten. Sommige holistische coaches combineren in hun coachtraject de energetische, holistische methodes met bijvoorbeeld mindfulness therapie. Centraal in een coachtraject staat de cliënt en zijn of haar regie. Het is aan de coach zelf om te beslissen over het verloop van een traject. Zo zijn er holistische coaches die een traject aanbieden met een standaard aantal sessies, terwijl andere het volledig laten afhangen van de cliënt en diens behoeftes.

Gesprekstechnieken

Als holistisch coach begeleidt je mensen dus naar een gelukkiger leven, aan de hand van een klacht of ontwikkelingsvraag. De ontwikkeling van de cliënten komt vanuit henzelf met behulp van coachende gesprekken. Een van de belangrijkste dingen die je als holistisch coach leert zijn gesprekstechnieken. Bij coaching wordt er vanuit gegaan dat de cliënt zelf alle wijsheid in pacht heeft. De coach laat door gespreksvoering de cliënt op eigen oplossingen en ideeën komen. Hiervoor zijn er allerlei technieken en communicatievaardigheden van belang. Een belangrijke gesprekstechniek bij coaching is bijvoorbeeld het stellen van open, niet-sturende vragen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *