Categorieën
Bouw Natuur Wonen en huizen

Vier voorbeelden van circulaire gebouwen in Nederland

Circulair bouwen is de nieuwe trend binnen de bouwsector. Circulair bouwen wordt vaak vergelijken met duurzaam bouwen genoemd, omdat er slim gebruik gemaakt wordt van grondstoffen en producten. Eigenlijk betekent circulair bouwen niet meer dan een gesloten kringloop, waarbij alle producten, materialen en grondstoffen oneindig kunnen worden hergebruikt. In Nederland zijn er al meerdere projecten afgerond volgens deze bouwmethode. Het gaat om uiteenlopende projecten, lees hieronder snel verder!   

Woonwijk in Amsterdam 

Een goed voorbeeld van een circulaire woonwijk is Buiksloterham in Amsterdam, de nieuwste woonwijk. De bewoners in deze wijk proberen samen te werken aan duurzame manieren van leven, wonen en werken. Een aantal voorbeelden zijn: geen gebruik van aardgas, hergebruik van water voor toiletten en tuinen en zelf duurzame energie opwekken. Daarnaast is de nieuwbouwwijk zo opgebouwd dat deze gemakkelijk aan te passen en uit elkaar te halen is. 

Bedrijventerrein Deventer

Naast woonwijken zijn ook bedrijvenparken geschikt om gebouwd te worden volgens de circulaire bouwmethode. Zo is de bouw van een circulair bedrijfsgebouw in Deventer officieel gestart deze zomer. Dit nieuwe bedrijfsgebouw krijgt een circulaire staalconstructie die eenvoudig te demonteren is. Daarnaast wordt ook de dakbedekking met deze nieuwe bouwmethode gebouwd. 

een circulair bouwen gebouw in amsterdam

Horecapaviljoen Utrecht 

In Utrecht staat een circulaire horecapaviljoen, dit gebouw is beter bekend onder de naam The Green House. Dit gebouw is volledig demontabel en alle materialen zijn herbruikbaar. Het gebied waar het restaurant staat wordt over 15 jaar opnieuw ingericht. Het horecapaviljoen is dus een tijdelijk gebouw en kan volledig worden verwijderd zonder dat er iets achterblijft op of in de grond. 

Stadskantoor Venlo 

Ook werken en vergaderen kan prima in een circulair gebouw. Het stadskantoor in Venlo is hier een goed voorbeeld van. Alle grondstoffen die zijn gebruikt om dit kantoor te bouwen zijn volledig hergebruikt worden zonder dat ze hun waarde verliezen. Daarnaast is het gebouw uitgerust met zonnepanelen, wat bijdraagt aan het energieneutrale karakter.  

Rijksoverheid werkt mee aan circulaire gebouwen

De afgelopen jaren heeft de Rijksoverheid flink ingezet om het thema circulair bouwen en de circulaire economie, door onder andere het uitgeven van subsidies. Het kabinet wil in 2020 eenmalig €80 miljoen vrijmaken, om dit soort projecten te stimuleren. Tenslotte worden wetten en regels aangepast om circulair bouwen te stimuleren. Deze motivaties lijken zijn vruchten af te werpen, want er komen steeds meer circulaire gebouwen in Nederland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *