Categorieën
Cursussen en trainingen

Bewegend leren en energizers: maak leren leuk en effectief

Het combineren van beweging en leren is een krachtige manier om kinderen betrokken en gemotiveerd te houden. In groep 3, waar kinderen belangrijke basisvaardigheden leren, kan bewegend leren een groot verschil maken. Bij Fluitend Leren weten we hoe belangrijk het is om leren leuk en interactief te maken. In deze blog ontdek je hoe bewegend leren en energizers je kunnen helpen om het leerproces in groep 3 te verbeteren.

Wat is bewegend leren?

Bewegend leren is een onderwijsmethode waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces. Het idee is dat kinderen niet alleen stilzitten en luisteren, maar actief deelnemen aan de les door te bewegen. Dit kan variëren van simpele bewegingen zoals opstaan en zitten, tot complexere activiteiten zoals rennen, springen en dansen terwijl ze leren.

Voordelen van bewegend leren in groep 3

Verhoogde betrokkenheid

Kinderen in groep 3 hebben vaak veel energie en vinden het moeilijk om lang stil te zitten. Door beweging toe te voegen aan de les, blijven ze betrokken en gemotiveerd. Dit leidt tot een betere concentratie en een hogere mate van participatie.

Verbeterde leerprestaties

Onderzoek toont aan dat beweging helpt om de cognitieve functies te verbeteren. Bewegend leren kan kinderen helpen om informatie beter te onthouden en concepten sneller te begrijpen. Dit is vooral belangrijk in groep 3, waar kinderen leren lezen, schrijven en rekenen.

Meer plezier in leren

Leren moet leuk zijn, en bewegend leren maakt het leerproces leuker voor kinderen. Door spel en beweging toe te voegen aan de les, kijken kinderen uit naar de lessen en hebben ze meer plezier tijdens het leren.

Energizers: effectieve tussendoortjes in de klas

Naast bewegend leren kunnen energizers een geweldige manier zijn om het energieniveau in de klas te verhogen. Energizers zijn korte, actieve onderbrekingen die de kinderen helpen om even te ontspannen en hun focus te hernieuwen. Dit kan variëren van snelle oefeningen tot leuke spelletjes die slechts een paar minuten duren.

Tips voor Bewegend Leren en Energizers

Maak het simpel

Begin met eenvoudige bewegingen die gemakkelijk in de les kunnen worden geïntegreerd. Denk aan activiteiten zoals springen op de plaats, klappen in de handen of het nabootsen van dierenbewegingen terwijl je lesgeeft.

Wees creatief

Gebruik je creativiteit om leuke en boeiende activiteiten te bedenken. Laat de kinderen bijvoorbeeld letters vormen met hun lichaam tijdens taallessen of maak rekenopgaven interactief door ze op het bord te laten schrijven terwijl ze springen.

Plan regelmatige pauzes

Plan regelmatig energizers in je lesrooster. Dit helpt de kinderen om hun energie kwijt te kunnen en zich weer te concentreren op de les. Een paar minuten per uur kan al een groot verschil maken.

Begin vandaag nog met bewegend leren

Wil je bewegend leren en energizers in je klas introduceren? Bezoek Fluitend Leren voor meer inspiratie en praktische tips. Maak van je lessen een leuke en interactieve ervaring waar de kinderen naar uitkijken. Met bewegend leren en energizers maak je leren niet alleen effectiever, maar ook veel leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *