Recherchebureaus worden ingezet op het moment dat je als individu iets niet vertrouwt. Rechercheurs gaan vervolgens aan de slag met de door jou opgenoemde gegevens en hetgeen waarvan jij iemand verdenkt. Bedrijfsrecherches richten zich specifiek op alle verdenkingen en onbetrouwbaarheden binnen bedrijven.
Hoe werkt het
DPD Consultancy is een bedrijfsrecherche dat door bedrijven ingezet kan worden op het moment dat het bedrijf bepaalde protocollen of zelfs werknemers niet vertrouwt. Op zo een moment schakel je als bedrijf DPD Consultancy in. Je gaat in gesprek met een van de rechercheurs over het probleem waarvan jij denkt dat het er is. Op basis van het probleem zelf wordt vervolgens een plan gemaakt. Het is namelijk niet zo dat wanneer je een personeelslid niet vertrouwt, het recherchebureau de hele dag als een spion achter deze persoon aanloopt.
Er wordt onder andere gewerkt met camera bewaking. Uiteraard gaat het plaatsen van het camerasysteem in het geheim en zal bekeken worden door een van de rechercheurs. Gegevens van deze persoon zullen nagetrokken worden, want het bedrijf heeft toegang tot veel informatie van verschillende bronnen over de desbetreffende persoon. Op basis van de camerabeelden en gegevens kan later eventueel de politie ingeschakeld worden, mits dit noodzakelijk blijkt te zijn. Maar dit is een geval van verdenking van fraude.
Er zijn namelijk ook situaties denkbaar waar je als bedrijf twijfelt over of protocollen wel waterdicht zijn. Zolang jij alle informatie die je hebt over het probleem overdraagt aan het recherche bureau, zal de rechercheur dit onder handen nemen en tot op de bodem uitzoeken.
Preventief te werk gaan
Voordat zich eventueel problemen voordoen, is het slim om van te voren in te schatten waar jouw bedrijf zich nog op richten om zo alle eventuele fraude tegen te kunnen gaan. Ook hiervoor kun je een bedrijfsrecherche inhuren. Zij kennen namelijk alle risico’s en zullen jou er dan op richten om dit aan te pakken. Dit doe je uiteraard samen en zo stel je gezamenlijk een plan op. Ook wanneer je nieuw personeel wilt aannemen. Hier zal het recherchebureau zich inzetten door informatie uit verschillende bronnen in te winnen over deze persoon en er zo achter te komen of de persoon in kwestie wel te vertrouwen is.
Interviews
Naast personen die niet te vertrouwen zijn, zijn er ook altijd mensen die wel te vertrouwen zijn. Het team van het recherchebureau zal wanneer er verdenking is van fraude interviews afnemen bij het personeel. Vragen worden opgesteld om zo te kunnen inschatten wat er wanneer gebeurd is en wie een afwijkend verhaal van de rest zal hebben. Wanneer interviews afgenomen worden bij de mensen, ontstaat er altijd een soort druk. Dit is een gezonde druk, aangezien het interview zelf de ruimte laat jezelf te zijn. Maar fraudeurs zullen op dit moment zich in de gaten gehouden voelen. En op die manier is, naast de gegeven antwoorden, op basis van houding en gedrag in te schatten zijn wie zich verdacht gedraagt en wie de waarheid spreekt. Wanneer de interviews zijn afgenomen en opgenomen, zal het een rapportage van gemaakt worden en de gegevens hiervan onderzocht.
Het resultaat
Het recherchebureau zet zich dus in om aan de hand van jou probleem te achterhalen of de situatie inderdaad niet te vertrouwen is. De werkwijze zal met jou doorgenomen worden en zal ten alle tijden discreet verlopen. Wanneer informatie is ingezameld is het tijd om naar de resultaten te kijken. Op basis van de uitkomsten wordt een conclusie getrokken zodat jij als bedrijf kunt besluiten dan wel of niet de politie in te schakelen. Dit is het enige dat jij zelf nog dient te doen.
Waarom zet je een bedrijfsrecherche in
Het gebeurt helaas nou eenmaal te vaak, dat een persoon fraudeert of dat een werkwijze fraude gevoelig is. Je kunt er op dat moment voor kiezen om dit probleem zelf aan te pakken. Echter is dit niet altijd aan te raden. Het is namelijk zo dat fraude constateren enorm veel tijd en energie kost. Waardoor je zelf niet aan je eigen werkzaamheden toe komt. Een andere partij inschakelen, zoals dus een bedrijfsrecherche, is wel aan te raden. Zij zijn er in gespecialiseerd weten welke tactieken de meeste resultaten zullen opnemen. Tevens heeft zo een recherche bureau toegang tot verschillende bronnen van informatie. Op basis van vermoedens naar de politie gaan is een onbegonnen zaak. Met dezelfde vermoedens naar een bedrijfsrecherche, wel.